maanantai 21. tammikuuta 2008

Voi pyhä sylvi ja muut vanhanaikaiset vekottimet

Voihan sun vietävät - miten kaikkeen pitää niin vaahtosuussa aina heittäytyä. Käpäisin kuusirannan emännän postauksia vilkaisemassa ja haltioiduin vanhoista muistikirjoista ja lehtileikkeistä. Ja päätin etsiä vanhat kätköissä olevat muistikirjat, mutta kuinkas kävikään. Olohuone on kuin tornadon jäljiltä, muistikirjoja ei löydy mistään - ei sitten mistään. Mutta kuinkas ollakkaan kadoksissa ollut vanha tulitikkurasioiden etikettikirjanen löytyi. Noissa entisajan tikkuaskeissa on sentään ollut potkua. Muistan kuinka lapsena jo tutkailin kuvia silmät killillään

Ja tämä kukkujuttu tuntui erityisen kutkuttavalta silloin lapsuudessa, vaikka nyt kyllä löysin kymmeniä kiehtovampiakin.

Sitten en laisinkaan muistanut, että kätköissä oli tällainenkin. Joskus valovuosia sitten muutamalla markalla löysin tällaisen Hangosta antikvariaatista. Ellinor Ivalon 1911 vuodelta oleva käsityömallikirjanen

Kirjanen on niellyt kymmenittäin tällaisia vanhoja malleja. Noiden kasvokkain olevien lintujen reunaan on joku, ehkäpä kirjasen entinen omistaja kirjoittanut sievällä kaunokirjoituksella kaitaliina.

Tikkoja ja ornamentteja - aika ihana löytö. Aarteiden myllääminen saa elämän vasta tuntumaan elämältä, silmät kiiluu ja aina myllätessä löytää jotain armotta unholaan jäänyttä.

Sitten löytyi 50 luvulta tällainen kudonnan mallikirjanen

Ja aika stsöpsäkkään näköisiä mattoja

Samalla nuorimmainen mylläsi kaikki ihanat puutarhakahvikuppimmekin esiin kätköistä. Kuvassa näkyy viimekesäisestä hullutuksesta vain murto-osa. Etualalla Villinpihan Sannilta joululahjaksi saamani ihanainen kuppi. Hmm. pitänee lähteä taasen kiertelemään kirppareita kun auringonkuulaus saa ihan kuppihimon taas valloilleen. Hurahdin tänään ja tilasin itselleni allakan - munsuntai - allakan jokaiseen viikkoon kuuluu kahdeksan päivää, joten sellainen sopii erityisen hyvin huusholliimme. Ehkäpä sen kahdeksannen pyhitän tyystiin aarteiden tonkimisille, huonoille vitseille ja jumalalliselle musiikille, josta laitankin näytteen. No voihan sun vitsi kun taaskaan en muista miten tuon youtuben voi kaapata tänne, mutta tässä edes linkki - Paavoharju - silmät kiinni olkaapa hyvä

9 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Olipas siellä mielenkiintoisia löytöjä. Tutuilta näyttivät tulitikkuetiketti- ja autokuvakorttikeräilyn tulokset.

Tuo teksti, joka ilahti kirjo-ommelkuvissa, Sanomia olisi hauska toteuttaa lehtilaatikoon tai keräyspussiin.

Sammakko kirjoitti...

Nuo tikat ovat aivan mahtavia! Ja ornamentit komeita. Noistahan saisi aikaan vaikka mitä!

pioni kirjoitti...

Sun koti on kyllä melkoinen aarreaitta!

Anonyymi kirjoitti...

Voi sua Jori, voin oikein kuvitella, miten olet myllännyt paikkoja! Eikä muistokirjoja missään... :D

Mutta ihania aarteita olet löytänyt. Noista tulitikkuaskeista huokuu sellainen vanha henkäys ihan tänne asti. Sen sijaan jotkut tuon vanhan käsityömallikirjan kuvista voisi olla vaikka nykypäivän suunnittelua, vai mitä mieltä itse olet? Mielenkiintoista!

Anonyymi kirjoitti...

Oi teillähän on oikea salaisuuksien kammio. Sanoo Sanni, joka edelleen lukee niitä Pottereita. Stsöpsäkäs on aika mielenkiintoinen sana, mitä lienee tarkoittaakaan :)

Rakastan vanhoja tikkuaskien kansia, postimerkkejä ja nuo tikat on ihkuja myös. Kiitos esittelystä. Nyt menen vinttiin tutkimaan löydänkö yhden jutun.

On sulla vähän mopo karannu noiten kuppien kanssa :)

magi kirjoitti...

Meillä olisi kaksi innokasta nuorta miestä tutkimaan autokuviasi. Upeita aarteita!!!!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kudonnan mallikirjanen pisti tietty heti silmääni :) ja olet muitakin ihania löytöjä kätköistä etsinyt!

Unknown kirjoitti...

Minulta löytyi myös vanhoja etikettejä joissa on myös kimalletta sain ne joskus-70 luvulla ruotsissa käydessä miltähän vuoselta mahtaa olla tiedän vain että Äitini oli sota lapsena siellä ja hänen kasvatti isänsä oli tikku tehtaalla silloin töissä.

Unknown kirjoitti...

Minulta löytyi myös vanhoja etikettejä joissa on myös kimalletta sain ne joskus-70 luvulla ruotsissa käydessä miltähän vuoselta mahtaa olla tiedän vain että Äitini oli sota lapsena siellä ja hänen kasvatti isänsä oli tikku tehtaalla silloin töissä.